Simklubben Neptun och Östersjökontraktet

Tillsammans för ett badbart hav

För en Östersjö att bada och simidrotta i

Tillsammans utbildar vi, informerar och sprider kunskap om Östersjön, dess utmaningar och vad vi kan göra tillsammans för att hjälpas åt.

Det här är Östersjökontraktet

Östersjön är ett av världens mest förorenade innanhav. Vi måste agera innan det är för sent att rädda vår värdefulla havsmiljö!

Genom egna åtgärder kan vi alla visa vårt stöd och hjälpas åt. Många små insatser ger en stor effekt för att förbättra livet för Östersjön. Tillsammans kan vi också påverka viktiga beslut från politiker.

Östersjökontraktet® innehåller 8 punkter där du väljer vilka som du själv känner att du kan ställa upp på. Många små insatser ger en stor effekt för Östersjön som behöver ditt stöd. Tillsammans kan vi också påverka viktiga beslut från politiker och företag!

Du förbinder dig inte till något som du inte kan klara av och det är inte förknippat med några kostnader.

Vi utbildar och samlar in pengar till ett gott syfte - Östersjön och Neptun

Genom vårat samarbete utbildar Neptun medlemmar, besökare och når ut till alla i vår närhet om hur de kan bidra till en mer hållbar Östersjö. Vi samlar också in donationer och bidrag till Östersjökontraktet och Neptun. Hälften går till Östersjökontratkets fortsatta verksamhet och informationskampanj, andra hälften går till Neptun och den idrottsliga verksamheten för barn och ungas fortsatta idrottande och satsningen på trygg simidrott.

Inom detta samarbete verkar Neptun för FN:s globala mål avseende hav och marina resurser och i synnerhelt delmål 14:1 . Detta gör vi genom gemensam informationskampanjer i vår verksamhet för att bygga kunskap om föroreningen i haven som är en av Östersjöns utmaningar. Tillsammans skapar vi en mer hållbar framtid.

Östersjöns utmaningar

  • Övergödning (nutrifiering) utgör en av de mest betydande utmaningarna för Östersjöregionen i nuläget. Fenomen som algblomningar, syrefattiga zoner och döda havsbottnar är direkta följder av detta problem.

    Problem med nutrifiering är utbrett över hela Östersjöområdet, särskilt i områden som Egentliga Östersjön, Finska viken och Rigabukten, där situationen är särskilt allvarlig. Detta tillstånd orsakas av ett överskott av näringsämnen som kväve och fosfor som når havet. Det är de cirka 90 miljoner människorna som bor i avrinningsområdet som bidrar till tillförseln av dessa näringsämnen till Östersjön. Källor till näringsämnen inkluderar jordbruk, avloppsreningsverk, privata avloppssystem, trafik och industriella verksamheter. Även om utsläppen till havet har minskat de senaste åren, krävs ytterligare reduceringar för att bekämpa problem med algblomningar, syrebrist och döda havsbottnar.

  • Tyvärr har överkapacitet på fiskefartyg och fiskeredskap lett till överfiske i de många havsområden på jorden, så även i Östersjön. Omkring 80 procent av Europas fiskbestånd är idag överfiskade eller fiskade till sin gräns. Fisket leder också till att sjöfåglar och marina däggdjur fastnar i nät, som bifångster. Ytterligare en negativ konsekvens är påverkan på havsbottnarna genom till exempel bottentrålning.

    För att hjälpa dig att välja rätt fisk, har WWF tagit fram en fiskguide, så att du kan få det stöd du behöver för att välja mer hållbart.

  • Miljögifter är ett annat stort problem. Industrier, jordbruk och avloppsreningsverk släpper ut farliga kemikalier, bekämpningsmedel, läkemedelsrester och plaster, direkt eller indirekt via luft och vattendrag. Vissa ämnen är direkt giftiga medan andra kan har en långsiktig inverkan på växter och djur genom att exempelvis påverka beteende och förmågan att få ungar.

    Båtar och fartyg släpper ut försurande föroreningar både till luften och till vattnet genom avgaser och så kallat skrubbervatten, som har använts för att rena avgaserna. Det förekommer också utsläpp av till exempel olja. Båtbottenfärg är ett annat bekymmer. För att undvika beväxning används bottenfärg, som, även om den är godkänd, oftast innehåller giftiga ämnen.

    Skräp och plast i haven är ett globalt problem och Östersjön är inget undantag. Den långa nedbrytningstiden gör att plasten blir kvar i haven under lång tid. Förutom att många djur misstar plast för mat fortsätter plast i naturen att brytas ned i mindre och mindre delar. Hur de allra minsta bitarna, mikro- och nanopartiklar, påverkar djur och människor finns det inte mycket forskning på idag.