Hoppa till sidans innehåll

Riktlinjer till medlem för tränings- och tävlingsverksamhet SK Neptun HT20

21 AUG 2020 12:22
Simklubben Neptun har som huvudfokus att erbjuda en så trygg och säker idrottsmiljö som möjligt under HT20 genom att följa Folkhälsomyndighetens riktlinjer för idrott och träningsanläggningar under Covid-19.
 • Uppdaterad: 21 AUG 2020 12:22

Riktlinjer till medlem för tränings- och tävlingsverksamhet 
SK Neptun HT20

Simklubben Neptun har som huvudfokus att erbjuda en så trygg och säker idrottsmiljö som möjligt under HT20 genom att följa Folkhälsomyndighetens riktlinjer för idrott och träningsanläggningar under Covid-19. Du kan läsa riktlinjerna för idrott och träningsanläggningar på Folkhälsomyndighetens hemsida i sin helhet via denna länk.

Föreningens ledare har delgivits interna riktlinjer hur träningspassen under HT20 bör bedrivas med anledning av Covid-19, för att du som medlem ska känna dig trygg i vår träning- och tävlingsverksamhet. 

 

Generella råd från Folkhälsomyndigheten (tillämpas av Simklubben Neptun) 

 • Den som är sjuk, även med milda symtom, ska inte delta i aktiviteter alls, utan stanna hemma till och med två dagar efter tillfrisknande. Insjuknar man under idrottsaktivitet ska man gå hem direkt.
 • Personer över 70 år bör undvika offentliga miljöer och minska sociala kontakter och ska därför inte delta i gruppaktiviteter inomhus. *
 • Uppmana till att om möjligt byta om hemma före och efter aktiviteter.
 • Dela inte vattenflaskor, munskydd och liknande som kan överföra saliv.
 • Se till att det finns möjlighet att torka av utrustning som används av flera, exempelvis gymutrustning, efter varje persons användning. Torka av med desinfektionsmedel eller vanligt rengöringsmedel.
 • Se till att det finns möjlighet till handtvätt eller handsprit och uppmana till god handhygien.
 • Matcher, träningsmatcher och tävlingar kan genomföras under förutsättning att de utgår från den föreskrift och de rekommendationer som myndigheten tagit fram.

*Simklubben Neptun gör bedömningen att varje person över 70 år själv får avgöra om denne vill delta i våra aktiviteter. Således finns det inget förbud för de över 70 år att delta inom verksamheten

 

Riktlinjer för träning

 • Stanna hemma om du är sjuk
 • Om du varit sjuk, ska du vara helt symptomfri i 48 timmar innan du deltar på träning
 • I den mån det går förläggs uppvärmning/fysträning eller andra aktiviteter utomhus
 • Vi undviker i den mån det går närkontakt i träningsmomenten (det är tillåtet med närkontakt om den specifika övningen kräver det)
 • Genomgångar i grupp (före, under och efter träningspasset) ska vara så korta som möjligt
 • Under HT20 kommer kravet för träningsnärvaro inte att tillämpas 

 

 Riktlinjer för tävlingar och läger

 • Tävlingar och läger beläggs i första hand i Sverige och har som utgångspunkt att resvägen ska vara så kort och enkel som möjligt
 • Utlandsresor ska godkännas av klubbchef
 • Vi deltar endast i tävlingar som följer hälsomyndighetens rekommendationer
 • Under tävlingar och läger ska samma rekommendationer som för träning gälla

 

Riktlinjer vid sjukdom under träningspass (barn- och ungdom)
Om en utövare visar symptom under ett träningspass ska denne avlägsnas från träningspasset för att minska risken för smittspridning

 • Utövaren kommer att avlägsnas från övriga i gruppen av ledare
 • Utövaren kommer att sätta sig en bit bort från gruppen men så att ledaren har uppsyn över personen
 • Utövaren ska kontakta föräldrar som ev. ska hämta från träningen
 • Utövaren får vänta in sina föräldrar tills det att de är utanför, för att sedan möta föräldrarna utanför (vi vill undvika föräldrar inne i simhallar på rekommendation av Stockholms Stad för att minska antalet personer i hallarna).
 • Utövare som inte hämtas av föräldrar, utan tar sig hem själv, kan byta om med avstånd till andra och ta sig hem omgående
 • Utövare behöver vara helt symptomfri i minst 48 timmar innan denne får komma tillbaka till träning

 

Riktlinjer vid sjukdom under träningspass (vuxna)
Om en utövare visar symptom under ett träningspass ska denne avlägsnas från träningspasset för att minska risken för smittspridning

 • Utövaren kommer att avlägsnas från övriga i gruppen av ledare
 • Utövaren kan byta om med avstånd till andra och ta sig hem omgående
 • Utövare behöver vara helt symptomfri i minst 48 timmar innan denne får komma tillbaka till träning

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Förtydliganden kring riktlinjer för idrott och träningsanläggningar från Folkhälsomyndigheten

 

Närkontakt

Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd ändrades den 14 juni. Tidigare rådet om att undvika närkontakt mellan idrottsutövare togs bort. Simklubben Neptun kommer trots det att undvika närkontakt i den mån det går under träningspassen för att på ett aktivt sätt motverka smittspridning.

 

Inomhusaktivitet

En förening som bedriver inomhusaktivitet, bör begränsa antalet deltagare i aktiviteterna om möjligt. Simklubben Neptun kommer förhålla sig till att hålla antalet deltagare per träningsgrupp så lågt som verksamheten tillåter (ingen träningsgrupp kommer att vara med än 50 personer). Under träningspassen, kan det dock komma att vara fler än 50 personer i rörelse på flera områden i hallarna samtidigt (förening och allmänhet delar bassängyta). Efter den riskbedömning som är gjord på rekommendation av Folkhälsomyndigheten, så anser Simklubben Neptun att vi har vidtagit de åtgärder vi kan i respektive grupp för att minska smittspridning.

 

Förtydliganden kring riktlinjer för simhallar i Stockholms stad

 

Antalet personer som vistas i simhallar
Simklubben Neptun är en förening som hyr bassängyta via Stockholms stad och vi följer således de riktlinjer som Stockholms stad tillhandahåller. Maxantalet på 50 personer omfattas enligt Folkhälsomyndigheten inte av simhallar, vilket innebär att simhallar kan hålla öppet som vanligt. Lokala regler och riktlinjer kan förekomma och vi ber er därför att vara uppmärksamma på dessa. Simklubben Neptun tar ej ansvar för begränsningar, skyltning eller informationsflöde kring Covid-19 som Stockholms Stads tillhandahåller i simhallar.

 

Förtydliganden kring riktlinjer om att undvika allmänna omklädningsrum från Folkhälsomyndigheten

 

Det finns inget konkret förbud att använda sig av de allmänna omklädningsrummen, utan det är endast en rekommendation, då det finns en risk för smittspridning. Rekommendationen är från Folkhälsomyndigheten och är endast för din egen trygghets skull. Simklubben Neptun uppmanar endast att följa den och är således inget krav i vår verksamhet.

 

Skribent: Galina Nässelius
E-post: Adressen Gömd

Postadress:
SK Neptun - Simidrott
Bohusgatan 13
11667 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0855696690
E-post: This is a mailto link

 
 
 
 
 
 

 

 

vi_har_vaccinerat_oss

 
Sisu_farg_10x5cm