Hoppa till sidans innehåll

Mästerskaps-nivån


Mästerskap - Träna för tävla

Mästerskapsnivån riktar sig mot simmare som gått igenom puberteten och har valt att satsa på simning i en stor utsträckning, minst 15h-20h och upp till 30h per vecka.

Detta är tävlings- och elitinriktade verksamhet för juniorer och seniorer där de olika träningsgrupperna syftar till att förbereda simmarna mot nationella och internationella mästerskap. Med elitinriktad idrott menar vi verksamhet på internationell eller nationell toppnivå (topp 3 på SM) och skikten närmast därunder är SM finalister. Ytterst är det individens ambition som avgör om han eller hon vill satsa sin tid och kraft på den träning som är förknippad med ELIT.

Mästerskapsnivån bygger på ett stort personligt ansvarstagande och där träningen till större del anpassas efter individuella förutsättningar och mål. Det är viktigt att simmaren uppnått goda mentala, tekniska och fysiologiska (i första hand aeroba och styrkemässiga) grundfärdigheter, och har en grundförståelse över vilka variabler som kan påverka sitt idrottande när de träder in i mästerskapsnivån för att klara av och tillgodogöra sig den kommande träningen.

De flesta simmare har i denna utvecklingsfas slutat växa på längden, framförallt flickor. Däremot kan fortfarande en naturlig muskulär tillväxt ske, framförallt för pojkar. Träningen kommer nu ha en helt avgörande betydelse för prestationsutvecklingen, då simmaren inte längre får mycket gratis via tillväxt. Det är av yttersta vikt att det under Mästerskapsnivån sker en progression av den totala träningsinsatsen så att simmaren inte planar i sin utveckling. Utöver en progression i träning och tävling förväntas simmarna aktivt arbeta med planering, utvärdering och återhämtning tillsammans med tränarna. Detta sker till allt större utsträckning ju längre man avancerar inom sitt idrottande.

I denna nivå har simmarna en individuell målsättning som följer SMART metoden samt en individuell utvecklingsplan. SMART står för specifikt, mätbart, accepterat, realistiskt och tidsbestämt. Det handlar om att undersöka huruvida sitt mål uppfyller samtliga beståndsdelar i syfte att ge sig själv ett försprång när det kommer till att lyckas uppfylla sina ambitioner.

Föreningen ser även att framgångsrika idrottsutövare ska genom sina prestationer och sitt uppträdande vara viktiga positiva förebilder för barn och ungdomar och värdefulla företrädare för SK Neptun.

Simmare som besitter en hög förmåga men som ej har en uttalad och planerad satsning, eller unga simmare (<18 år) som ej har nått kraven för en bestämd mästerskapsgrupp som uppvisar hög närvaro och kapacitet kan erbjudas att träna med mästerskapsgrupperna.

Simmare som representerar föreningen men bedriver studier utomlands kommer att under tiden de är hemma att träna med den grupp som motsvarar simmarens träningsstatus och förmåga, och de mål som simmaren har.

Du öppnar dokumentet här

 

 

Uppdaterad: 08 JUN 2018 11:46 Skribent: Fredrik Lundin

Postadress:
SK Neptun - Simidrott
Bohusgatan 13
11667 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0855696690
E-post: This is a mailto link

 
 

 

vi_har_vaccinerat_oss

 

 

Sisu_farg_10x5cm