Hoppa till sidans innehåll

Nivåer & grupper


Tävlingssektionen delats in i utvecklingsnivåer: Simiaden, Ultra, Sum-Sim och Mästerskap. Varje nivå har flera träningsgrupper för att erbjuda en mjuk progression av och en långsiktig utveckling inom både träning och tävling. En simmare kan gå igenom en nivå väldigt fort medan en annan behöver längre tid. Strukturen och utvecklingsmodellen ska inte bromsa utvecklingen för en individ, därför är det betydelsefullt att ha ett snabbspår för individer som faller utanför ramarna.

Vi ser ett stort värde i att samköra träningar och tävlingar mellan grupper som t.ex. liknande resultatnivå, att bli utmanad i ny gruppering samt att kunna umgås med jämnåriga samt yngre och äldre aktiva simmare

Den första utvecklingsnivån är Simiaden och riktar sig mot barn i förpuberteten och upp tills puberteten inleds. Dessa år är guldåren för utveckling av motoriska färdigheter. Inlärning och utveckling av dessa motoriska färdigheter sker såväl på land så som i vatten via lekfulla övningar och varierande träning. En mångfald av fysiska aktiviteter åren före puberteten är gynnsamt för barnens utveckling inom alla fysiska områden.

Utvecklingsnivå Ultra, denna verksamhet riktar sig till ungdomar i början av, under och precis efter puberteten precis som i Sum-Sim nivån. Träningen är mer fokuserad på distanser upp till 200m. Här strävar vi efter att göra simningen så rolig och personligt utvecklande som möjligt.

Utvecklingsnivå Sum-Sim, här riktar sig verksamheten till ungdomar i början av, under och precis efter puberteten. Under dessa år sker stora förändringar fysiskt, simmarna växer både längd- och viktmässigt. De blir också mer mottagliga för ren fysisk träning som konditionsträning och styrketräning. Detta är framförallt viktiga år för att utveckla motorn, d.v.s. hjärtat-lunga och andra egenskaper som har med kondition och uthållighet att göra. Simmarna är också betydligt mer mottagliga än tidigare för att utveckla muskler. Det är därför viktigt att simmarna uppnått goda koordinativa, motoriska och tekniska färdigheter i tidigare utvecklingsfaser. Då kommer deras förutsättningar för en långsiktig utveckling vara betydligt större.

Utvecklingsnivån Mästerskap, som riktar sig mot simmare som gått igenom puberteten, har rätt mognadsnivå och är beredda att lägga ner mycket tid och fokus på simningen. Träningen är inriktad mot att utveckla färdigheter för att kunna prestera, man tränar för att för att tävla. De olika träningsgrupperna syftar till att förbereda simmarna mot nationella-, och internationella mästerskap.

Du laddar upp dokumentet här

Uppdaterad: 08 JUN 2018 12:22 Skribent: Fredrik Lundin

Postadress:
SK Neptun - Simidrott
Bohusgatan 13
11667 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0855696690
E-post: This is a mailto link

 
 

 

vi_har_vaccinerat_oss

 

 

Sisu_farg_10x5cm