Hoppa till sidans innehåll

NEPTUNS HANDBOK - tävlingssimning


Välkommen till Neptuns handbok - tävlingssimning!

Handboken är en modell, en guide och ett verktyg som ger förutsättningarna att ur såväl ett hälso- som elitperspektiv utveckla individen så långt den önskar och det är möjligt. Den bygger, utifrån erfarenhet, forskning och framtidsanalys, på hur en optimal och långsiktig utvecklingsprocess kan se ut samt vad vi strävar efter. Handboken är en levande och ständigt växande modell som revideras med jämna mellanrum för att vara i konstant utveckling och följa vår verksamhet.

Den fokuserar på en generell ram för en simmares utveckling med extra hänsyn till tillväxt, mognad, utveckling, träningsbarhet och harmonisering av verksamhetens olika nivåer. Individer är unika och varje individ har olika behov.

Idag är det välkänt att en allsidig, lekfull och åldersanpassad fysisk aktivitet är en nödvändig förutsättning för barn och ungdomars fysiska, psykiska och sociala utveckling. Åldersanpassad träning utgår från hur barn och ungas kroppar växer och hur det påverkar deras fysiska förmågor och motoriska färdigheter, så att grunden för framtida hälsa och prestationsutveckling kan genomföras mest gynnsamt. Rätt träning i rätt ålder, tar hänsyn till den biologiska åldern och den psykosociala mognaden hos individen.

Handboken finns tillgänglig för alla och ger vägledning och förståelse om verksamheten, särskilt riktat för simmare, föräldrar och tränare. 

” Tydlig struktur, träningskamrater och välutbildade tränare är några av de faktorer som påverkar huruvida man kan etablera en framgångsrik idrottsmiljö”. - PG Fahlström, universitetslektor på Linnéuniversitetet

Tävlingsverksamheten delas in i utvecklingsnivåer som har flera träningsgrupper för att erbjuda en mjuk progression av och en långsiktig utveckling inom både träning och tävling. En simmare kan gå igenom en nivå väldigt fort medan en annan behöver längre tid. 

Utvecklingsnivå Barn (Simiaden)
Riktar sig till barn i förpuberteten och upp tills puberteten inleds. Hänsyn tas till fysisk, psykisk och social mognad. Barn är upp till och med 12 år, enligt idrottsrörelsens idéprogram Idrotten vill. I denna utvecklingsnivå börjar stadiet Lära sig träna. Här läggs stor vikt av träningen på utveckling av motoriska färdigheter.

Utvecklingsnivån Ungdom 
För tävlingssimmare mellan 13 och 19 år och riktar sig till aktiva under puberteten och upp tills efter puberteten avslutats. Här strävar vi efter att göra simningen så rolig och personligt utvecklande som möjligt. Hänsyn tas till fysisk, psykisk och social mognad. I denna utvecklingsnivå börjar stadierna Lära sig träna och tävla samt Träna för att träna, där det sistnämnda är för elitförberedande. 

Träningen har till syfte att förhöja och/eller upprätthålla en eller flera kapaciteter, både fysiska, psykiska och sociala. Vidareutveckling av de motoriska färdigheterna fortsätter såväl på land så som i vattnet med övningar och varierande träning.

Utvecklingsnivån Junior & Senior 
Riktar sig mot simmare som gått igenom puberteten, har rätt mognadsnivå och är beredda att lägga ner mycket tid och har full koncentration på simningen. Detta är elitinriktade grupper för juniorer och seniorer där de olika träningsgrupperna syftar att förbereda simmarna mot nationella och internationella mästerskap. I denna utvecklingsnivå börjar stadiet Träna för att prestera / nå full potential / vinna. 

Med elitinriktad idrott menar vi verksamhet på internationell eller nationell toppnivå (topp 3 på SM) och skiktet närmast därunder är SM finalister. Ytterst är det individens ambition som avgör om hen vill satsa sin tid och kraft på den träning som är förknippad med ELIT.

-------------------------------------------------------------------------------------------

Ladda ner Neptuns handbok som gäller fr.o.m 1 aug 2021, här

-------------------------------------------------------------------------------------------

Uppdaterad: 08 JUN 2018 12:35 Skribent: Fredrik Lundin
E-post: This is a mailto link
 
Sportchef
Fredrik Lundin, 
This is a mailto link
Nivåansvarig Simiaden
Göte Wine, 
This is a mailto link
Nivåansvarig Ungdom
Fredrik Henlöv, 
This is a mailto link
Nivåansvarig Junior / Senior
Kevin Thorvaldsson
This is a mailto link

Postadress:
SK Neptun - Simidrott
Bohusgatan 13
11667 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0855696690
E-post: This is a mailto link

 
 
 
 
 

 

 

vi_har_vaccinerat_oss

 
Sisu_farg_10x5cm