Hoppa till sidans innehåll

Nationell idrottsutbildning Simning (NIU)


Öppet hus – NIU Simning Stockholms Idrottsgymnasium
Den 7 november 2019 klockan 18.00 har vi öppet hus för alla som är intresserade av att söka Nationell idrottsutbildning (NIU) på Stockholms Idrottsgymnasium. Både tränare och personal finns på plats och du får även möjlighet att se våra lokaler. Varmt välkommen till Roslagstullsbacken 35! 


 

 I september 2017 startade Stockholms Idrottsgymnasium upp ett NIU-program för simning där Neptun ansvarar för simträningen. Totalt har vi plats för 12 elever som fördelas över 3 år. Vår ambition är att skapa bästa förutsättningar för varje elev att nå sina mål, såväl akademiska som sportsliga.

Från och med 2011 infördes en ny utbildningsform för gymnasieungdomar som vill kombinera sina studier med elitträning inom simning eller simhopp. Svensk Simidrott har idag 23 certifierade gymnasieskolor som erbjuder Nationell idrottsutbildning (NIU) i simning, varav två även erbjuder simhopp. Från terminen 2017/2018 finns även ett Riksidrottsgymnasium (RIG) med inriktning mot simning.

Gemensamt för RIG och NIU är ämnet specialidrott, som kan läsas upp till 700p. Vanligtvis läser dock eleven 400p specialidrott (200p individuellt val + 200p programfördjupning). Ämnet specialidrott består av tränings- och tävlingslära samt idrottsspecialistering. Ämnet specialidrott innehåller både teoretiska och praktiska moment, vilket möjliggör att en del av träningen kan förläggas under schemalagd skoltid. Träningen bedrivs i Eriksdalsbadets 50 meter bassäng kl. 7.45-10:00 på tisdagar och torsdagar.

Stockholms Idrottsgymnasium har ett samarbete med Sophiahemmet samt Gymnastik- och idrottshögskolan. Det ger eleverna och tränare värdefull medicinsk- och sportslig support.

Antagning till NIU och RIG görs i två steg. Först görs antagningen på idrottsliga meriter. Simidrottaren gör en ansökan via ett ansökningsformulär på hemsidan för Svensk Simidrott. Sedan följer tester och intervjuer på skolan. Blir simidrottaren antagen på sina simidrottsmeriter måste hen även söka in till respektive skola och program på betygen och bli antagen. 

NIU-tränare är Kevin Thorvaldsson och ansvarig från Stockholms Idrottsgymnasium är Fredrik Sohlberg.

Stockholms Idrottsgymnasium

Information från Svensk Simidrott

Viktiga datum:

1 december - Ansökan till NIU görs via ett ansökningsformulär till Svenska Simförbundet senast den 1 december varje år.

December/januari - simidrottaren kallas till testträning och intervjuer på respektive skola.

31 januari - senast den 31 januari ska skolan ha meddelat om du har blivit antagen på NIU på dina idrottsliga meriter eller ej.

Februari - för dig som har blivit antagen till RIG eller NIU ska ansökan göras till respektive skola och program på dina betyg.

Uppdaterad: 24 AUG 2018 16:21 Skribent: Fredrik Lundin
E-post: This is a mailto link

Postadress:
SK Neptun - Simidrott
Bohusgatan 13
11667 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0855696690
E-post: This is a mailto link

 
 
 
 
 

 

 

vi_har_vaccinerat_oss

 
Sisu_farg_10x5cm