Hoppa till sidans innehåll

Tränarclinic i Andorra

29 JUL 2012 17:40
Den 22 juli åkte vi, Rebecca och Maggan, till Andorra för att delta i Campus Laura Amorós 4.e upplaga. Vi hade stora förväntningar på vad denna vecka skulle ge oss då Laura är en av världens mest välrenommerade tränare.
  • Skapad: 29 JUL 2012 17:40

Med på lägret var det ca 50 aktiva från både Spanien och Portugal i åldrarna 6- 14 år samt 4 tränare från Spanien och 2 från Portugal, förutom ledarna Pilar, Gisela, Laia, Andrea, Lara och Laura som höll i lägret. Det var träning 8 timmar om dagen. Förutom sedvanlig konstsimsträning på land och i vattnet så var det också lektioner i dans, gymnastik och teater. 


I början av veckan var det mest fokus på tjejernas träning och vi som var med som tränare filmade, tog foton och skrev ner de olika övningarna som gjordes. De två sista dagarna hade vi workshop med Laura och Giesela. Då fick vi själva hoppa i vattnet och prova på alla grundpositioner, figurer samt även lite lyft och kast. Vi gick igenom skovlingarna för alla figurer, när skovlingsbyten ska ske, vad man ska tänka på, hur man ska lära ut och vad de vanligaste felen är. Det kändes väldigt kul och nyttigt att själv prova på hur det känns för simmarna i vattnet. Även om vi som åkte varit aktiva själv för x antal år sedan så glömmer man lätt bort hur det känns. Efter denna del av kursen känns det som att vi kan förklara och lära ut på ett helt annat sätt än tidigare. 
Vi pratade också mycket om hur man ska lägga upp träningspassen, och då fick vi lära oss att det är viktigt att träna på grundpositionerna mycket, så som lod, sträckt ryggläge, pik, trana och böjt knä. Detta ska man göra varje träning, på land, vid väggen och till sist i vattnet med dunkar. I spanien börjar de inte med understödjande skovling förrän man behärskar alla grundpostionerna och har bra kontroll på sin kropp, vilket Laura anser tar 1-2 år innan man riktigt lär sig! Därefter kan man börja träna på figurer, program osv. 


Under dessa 6 dagar i simhallen med spanska tränare så har vi uppmärksammat en del saker; det är väldigt stor skillnad på disciplinen på deras tjejer och våra, ingen snackar med varandra under träningarna, man gör det tränaren säger till en att göra, och det går snabbt. De simmade knappt in till kanten för att vila under träningspassen som var ca 2-3 timmar i vattnet. Vidare så var Spaniens tränare mycket mer aktiva än vad många tränare är i Sverige, de är på simmarna hela tiden och korrigerar, känner på ben, mage och rumpa om de är spända, annars korrigerar man. Hållning och rapphet när man drillar är något som ses som en självklarhet och tränarna korrigerar de aktiva tills de har bra hållning, annars stoppar de dem och de får göra om från början tills de gör rätt. 


Så nyckelorden som jag tar med mig från Spanien är mer aktiv som tränare, korrigera inte bara med ord utan även genom att dra i ben, huvud och peta, känna och klämma samt diciplin. 


En mycket lärorik och kul vecka har det varit och vi är nu riktigt taggade för att terminen ska sätta fart så att vi ska få prova våra nya kunskaper! 


Vi ses i simhallen!

Vid pennan

Rebecca Varjomaa

Skribent: Rebecca Varjomaa

Kontakta oss
SK Neptun Konstsim
Adress: Götgatan 107 NB,
116 62 Stockholm
E-post: This is a mailto link

Stöd oss genom att klicka på bilden nedan!

IMG_3692

Postadress:
SK Neptun - Simidrott
Bohusgatan 13
11667 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0855696690
E-post: This is a mailto link

 
 
 
 
 

 

 

vi_har_vaccinerat_oss

 
 
Sisu_farg_10x5cm