Hoppa till sidans innehåll

Bedömning


Konstsim är en bedömningssport och i tävlingssammanhang ska det alltid finnas kvalificerade domare som i sin tur ska visa sin professionella bedömning inom spannet av 0 - 10 i steg med hela poäng (exempelvis 6 eller 7) eller tiondelar (5.2 eller 6.5) för de tävlandes insatser i bassängen.I fria musikprogram bedöms simmarens utförande och konstnärliga intryck samt programmets svårighetsgrad. Här nedan ser du vad respektive siffra och tiondel står för samt vad som bedöms i utförande, konstnärligt intryck respektive svårighetsgrad.

 

10 - Perfekt

9.9 - 9.4 Nära perfekt

9.4 - 9.0 Utmärkt

8.9 - 8.0 Mycket bra

7.9 - 7.0 Bra

6.9 - 6.0 Sakkunnigt/kompetent

5.9 - 5.0 Godkänd

4.9 - 4.0 Bristfällig

3.9  3.0 Svag

2.9 - 2.0 Mycket svag

1.9 - 0.1 Oigenkännlig 

0 Helt misslyckad

 

I utförande bedömer domarna följande saker:


Utförande: höjden och perfektionen,utförandet av rörelserna. Hög höjd och bra sträcka är mycket viktigt i alla musikprogram. Simmaren ska hela tiden ha så mycket som möjligt av kroppen ovanför vattenytan.

 

Synkronisation förmågan att synkronisera sina rörelser med varandra och med musiken de simmar till. De tävlandes musikval bedöms inte men vissa musikgenrer är svåra att simma till och tolka.

 

I artistiskt intryck bedömer domarna följande saker:


Koreografi: Domarna bedömer musikprogrammet utefter variation och kreativitet av rörelserna och övergångarna i programmet.

 

Tolkning av musiken: Simmare väljer sin egen musik i samspråk med sina tränare. Musikvalet i sig bedöms inte, men det är viktigt att simmarna har valt musik som passar dem och deras individuella simstil. Domarna bedömer hur simmaren tolkar musiken i sina rörelser, det är viktigt med dynamik och rytm. Musiken får gärna variera så att simmaren ges möjlighet att visa att den behärskar olika tempon.

 

Presentation: Tävlande i musikprogram bedöms i hur de presenterar sig själva i vattnet, dvs vilken kroppshållning de orkar ha musikprogrammet igenom. Det är viktigt att simmarna får rörelserna i musikprogrammen att se "enkla" och "oansträngda" ut.

 

I svårighetsgrad bedömer domarna följande saker:  

 

Svårighet: Ett svårare musikprogram med mer krävande rörelser innebär högre risker att misslyckas men om simmaren "sätter rörelserna" kommer dessa att leda till högre poäng i slutändan. Domarna kommer bedöma rörelsernas komplexitet och dess höjd upp ur vattenytan. Desto mer av simmarnas kropp som visas över vattenytan, desto bättre.  

Uppdaterad: 11 DEC 2015 09:18 Skribent: Annika Bäcklin Freund

Postadress:
SK Neptun - Simidrott
Bohusgatan 13
11667 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0855696690
E-post: This is a mailto link

 
 
 
 
 
 

 

 

vi_har_vaccinerat_oss

 
Sisu_farg_10x5cm