Hoppa till sidans innehåll

Mer om konstsim


Konstsim - så funkar det!

Konstsim kan förklaras som en blandning av gymnastik, dans, simning och ett 400 meterslopp med små möjligheter att kunna andas. Det är en simidrott där utövaren, både med och utan musik, rör sig på olika sätt och utför olika figurer och formationer i vattnet. Momenten utförs både över, i och under vattenytan. Vid tävling så bedöms både tekniskt kunnande och artistiskt utförande. Sporten kräver mycket utav utövaren. För att bli en duktig konstsimmare krävs bland annat god kondition, styrka, smidighet, vighet, kreativitet, musikkänsla, spänst och samarbetsförmåga. En konstsimmare på elitnivå tränar ungefär 8 - 11 h timmar om dagen, 6 dagar i veckan. En konstsimmares träning behöver innehålla vattenträning och en stor dos landträning. Konstsim har varit en OS-gren sedan OS i Los Angeles 1984. I OS och VM -sammanhang får endast kvinnor tävla. De världsledande nationerna inom idrotten är för närvarande Ryssland, Spanien, Kina, Ukraina och Kanada. 

 

Hålla andan - Att kunna hålla andan under längre stunder är en viktig del av idrotten men konstsim handlar om så otroligt mycket mer än så. Simmaren måste kunna hålla andan samtidigt som hon eller han utför sitt mycket fysiskt och psykiskt krävande musikprogram. Försök hålla andan samtidigt som du tränar hårt så kommer du att förstå!

 

Musik - Musik är en integrerad och viktig del utav konstsim och simmare och tränare brukar oftast samarbeta och leta musik tillsammans när det är dags att skriva nya musikprogram. Det är viktigt att man tar sig tid att hitta musik som verkligen passar simmaren och dess förutsättningar. Vid träning och tävling kan musiken alltid höras under vatten med hjälp av undervattenshögtalare. Detta innebär i sin tur att de aktiva kan räkna till musiken för att kunna hålla takt och synkronisera sina rörelser med varandra.

 

Tekniska och fria program - På OS och seniornivå generellt, tävlar de aktiva i både tekniska och fria musikprogram. I det tekniska programmet måste simmaren visa och utföra ett visst antal förutbestämda moment eller rörelser i en viss bestämd ordning. Det fria programmet har inga krav på innehåll utan det ska visa på konstsimmarens styrkor, kreativitet och uppfinningsrikhet. Det är bra om musikprogrammet följer ett visst tema eller att simmarna genom sitt musikprogram försöker att berätta en historia eller förmedla en känsla.

 

Figurer - I tävlingssammanhang för ungdomar och juniorer (simmare under 18 år) tävlar de aktiva i musikprogram och i figurer. Figurer är tekniska moment som innehåller en rad förutbestämda positioner, rörelser och övergångar och som visas upp enskilt och anonymt i svarta baddräkter och vita badmössor inför en domarpanel. 

Uppdaterad: 28 MAR 2016 22:33 Skribent: Galina Nässelius

Postadress:
SK Neptun - Simidrott
Bohusgatan 13
11667 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0855696690
E-post: This is a mailto link

 
 
 
 
 
 

 

 

vi_har_vaccinerat_oss

 
Sisu_farg_10x5cm