Hoppa till sidans innehåll

Nivåer & grupper


Tävlingssektionen delas in i utvecklingsnivåer: Ultra, Simiaden, Ungdom och Mästerskap. Varje nivå har olika träningsgrupper för att kunna erbjuda en mjuk progression av och en långsiktig utveckling. En simmare kan gå igenom en nivå väldigt fort medan en annan behöver längre tid. Träningar och tävlingar kan ske tillsammans med andra nivåer och grupper.

I menyn till vänster kan du läsa mer ingående per nivå och grupp samt laddar ner dokumnet. 

Den första utvecklingsnivån är Simiaden och riktar sig mot barn i förpuberteten och upp tills puberteten inleds. Dessa år är guldåren för utveckling av motoriska färdigheter. Inlärning och utveckling av dessa motoriska färdigheter sker såväl på land så som i vatten via lekfulla övningar och varierande träning. En mångfald av fysiska aktiviteter åren före puberteten är gynnsamt för barnens utveckling inom alla områden. Under detta stadium finns en tydlig progression i träning och simtävlingar.

Simiaden Brons: 9–11 år (- 1 år / vårterminen simmaren fyller 12 år).
Simiaden Silver: 10–12 år (- 1 år / vårterminen simmaren fyller 13 år).
Simiaden Guld: 11–13 år (- 1 år/vårterminen simmaren fyller 14 år).


Nästa utvecklingsnivå är Ungdom. Där riktar sig verksamheten till ungdomar i början av, under och precis efter puberteten. Under dessa år sker stora förändringar fysiskt, simmarna växer både längd- och viktmässigt. De blir också mer mottagliga för ren fysisk träning som konditionsträning och styrketräning. Detta är framförallt viktiga år för att utveckla motorn, d.v.s. hjärtat-lunga och andra egenskaper som har med kondition och uthållighet att göra. Simmarna är också betydligt mer mottagliga än tidigare för att bygga muskler. Det är därför viktigt att simmarna uppnått goda koordinativa, motoriska och tekniska färdigheter i tidigare utvecklingsfaser. Då kommer deras förutsättningar för en långsiktig utveckling vara betydligt större.

Ungdom Yngre: 13–14 år (+/- 1 år). 
Ungdom Äldre: 15–17 år (- 1 år/vårterminen simmaren fyller 18 år).

Efter Ungdom kommer utvecklingsnivån Mästerskap, som riktar sig mot simmare som gått igenom puberteten, har rätt mognadsnivå och är beredda att lägga ner mycket tid och fokus på simningen. Träningen är inriktad mot att utveckla färdigheter för att kunna prestera, man tränar för att för att tävla. De olika träningsgrupperna syftar till att förbereda simmarna mot regionala-, nationella-, och internationella mästerskap.

Ungdom Guld: Flickor 13–17 år, Pojkar 15–17 år.
Mästerskap Junior: 17 - 20 år.
Mästerskap Senior: 20 år och äldre.
Mästerskap Guld: 17 år och äldre.

Ultra - Ha kul med träning och tävling

Nivån Ultra är till för barn i åldrarna mellan 12 - 18 som är i nivån Utmanaren eller högre och är tävlings intresserade. Nivån skiljer sig ifrån vår Ungdom- och Mästerskapsnivå med att vi stället mycket färre krav på resultat, prestationer och närvaro. Vårt huvudmål är istället att ha så roligt som möjligt samtidigt som vi utvecklar god fysisk hälsa och kamratskap. Föreningen vill kunna erbjuda alla barn en kamratlig och trygg social miljö där de kan utvecklas och därmed vänja sig vid att ta ansvar för sig själva och andra. Barnen ska få möjlighet att utveckla sociala beteenden som stärker gemenskap och gruppsammanhållning.

Uppdaterad: 08 JUN 2018 12:22 Skribent: Fredrik Lundin

Postadress:
SK Neptun - Simidrott
Götgatan 107, NB
11662 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0855696690
E-post: This is a mailto link

Arena    

 

vi_har_vaccinerat_oss

Sisu_farg_10x5cm